Dag 6, Brig (100 km / 1200 hm)

Gisteravond nog even ronde door het dorp gemaakt op zoek naar een biertje, helaas geen kunnen vinden, wel 3 kappers en 2 kledingwinkels maar geen cafeetje.

De bakker van het dorp bleek ook op zondag open te zijn en wel vanaf 8.00. Dus klokslag 8.00 stond ik voor de deur om brood, huisgemaakte jam en een halve liter, nee geen bier maar chocolademelk te halen. Na het ontbijt ging het door de vooralpen met zo af en toe een venijnig klimmetje richting Kandersteg waar ik op de trein moet stappen. De weg hiernatoe was zeer indrukwekkend, daar de bergen met de besneeuwde toppen steeds dichterbij kwamen. Hier voel je je als fietser maar heel klein tussen die reuzen. Dit was puur genieten. De weg liep geleidelijk omhoog tot aan Kandergrund waar dan de echte klim begint. Vanaf daar gaat de klim van in totaal 8 km , in het begin met 7%, en de laatste 5 km met 8% omhoog, inclusief een serie haardspeldbochten naar de 1200 mt. Onderweg werd ik nog ingehaald door een zwitser op een racefiets. Eenmaal boven kom je bij een soort van tolhuisje waar je tussen de auto's door een kaartje voor de trein koopt. Als fietser mag je helemaal naar voren in de trein waar een aparte coupe is, wel eerst je kaartje laten zien, bleek dat de zwitser van de racefiets het verkeerde kaartje had. Hij had het kaartje van de gewone trein en niet van de autotrein, dus kon hij weer terug voor een nieuw kaartje, wat betekende dat hij de volgende trein moest nemen.

De reis duurt 15 min, en je komt aan de andere kant in Wallis. Als eerste ging ik van trein, maar was wel zo slim om alle auto's en motoren voor te laten zodat er voor mij een lege weg naar beneden zou zijn. Maar goed ook, want de afdaling ging door diverse galerijen en tunnels, en tussen door nog wat haarspeldbochten naar Gampel, over een nieuw aangelegde weg. De oude weg met zijn brug waren tijdens het noodweer van 2011 door overstroming weggespoeld.

Beneden ging het naar de rivier de Rhône om daar de gelijknamige fietsroute op te pikken. Dit deel van Zwitserland is niet zo mooi, het lijkt te dichtbevolkt. Brig daarentegen met zijn altstad is wel weer de moeite waard. Het was inmiddels al 1 uur en zoals gisteren al besloten was de camping van Brig nabij. Het tentje staat onder een boom in de schaduw. Nadat dit was gedaan heb ik mezelf goed gesoigneerd, de beentjes geschoren en de was een uurtje in het hete water laten weken, want dit was wel eens nodig.

Eenmaal dit gedaan nestelde ik me onder de boom in een stoeltje vergezeld van een stuk brood, met een stuk Gomser en een halve liter Feldschlösschen, de brouwerij waar we 2 jaar geleden passeerde op onze weg naar Rome.

Morgen moet het dan gaan gebeuren, de beklimming van de Simplon pas, 20 km om van 700 mt naar de 2000 mt te klimmen, met stukken van 11%. Hopelijk heeft de halve rustdag van vandaag zijn werk gedaan en kan ik morgen met frisse beentjes er tegenaan.