Dag 3,Plombieres  (195 km / 1000 hm)

Daar de weervoorspellingen zeer warm weer voorspelde, zat ik om 7 uur al op de fiets. De weg langs de moezel naar Nancy bleek anders dan ik me had voorgesteld.

Het begon met mooi asfalt maar dit maakte al snel plaats voor onverhard met van die grote keien met scherpe punten. Of dit nog niet genoeg was kwam ik niet veel later op een stuk wat leek op een vergaan treinspoor; de rails waren weg maar de bielzen lagen der nog. Dit ging uiteindelijk over in een single track waar ik met mijn bepakking net door paste. Hier had ik geen zin in en nam de de grote baan en heb deze gevolgd tot net voor Nancy om daar de route weer op te pakken.

Van de omgeving tussen Metz en Nancy wordt men niet vrolijk, wat een puinhoop. Langs la Meurthe fietste ik naar Nancy, en heb meteen het mooie oude centrum bekeken. Bij de carrefour haalde ik snel wat te drinken, en een perzik die ik iets later in het park heb opgegeten.

Vanuit Nancy ging de route eerst langs het Canal de nancy, om vervolgens uit te komen op het Canal de Vosges. Dit waren mooi geasfalteerde paden, maar dit is verschrikkelijk saai om te fietsen, rechtdoor, plat en geen sterveling te zien. Op een gegeven moment heb ik deze weg verlaten en heb een weg door dorpjes genomen, zo had ik tenminste nog iets om te kijken. Het landschap veranderde toen ik de vogezen binnen reed, hier was alles schoon en zag het er allemaal wat netter uit. In Bayon stopte in bij de plaatselijke banketbakker en nam er een paar croissants en een bak koffie. Buiten in de schaduw op het terras heb ik dit op mijn gemak opgegeten.

Vanuit Bayon ging het via Charmes en zo verder om Epinal, om in Forges halt te houden bij een pizzabakker, ik stond namelijk droog.(ik had inmiddels al 5 liter water op) Hier nam ik een cola en liet mijn bidons vullen met koud water uit de tap. Buiten dronk ik mijn cola, en zag op de grond een 2 euro munt liggen. Kwam dat even goed uit, de cola koste n.l. 2 euro. Inmiddels had ik al meer dan 150 km op de teller staan, en het was al 3 uur. Ik schatte in om een camping in Remiremont op te zoeken.

Bij les forges verliet ik het canal en draaide linksaf de Vogezen in. Het begon meteen omhoog te lopen, en dat viel tegen na een hele dag langs het water. De weg steeg geleidelijk tot boven de 400 mtr en ter hoogte van Xertigny zag ik dat ik al meer dan 175 km had gefietst. Retirmont bleek nog dik 30 km, en met deze beklimingen zag ik dat niet zitten in deze hitte. Op de kaart vond ik een camping in plombieres en de gps zei 10 km. Dat is goed dacht ik. Helaas bleek het natuurlijk weer anders te zijn. Het eerste stuk ging weer overhard omhoog, en naar beneden. Het bleken uiteindelijk geen 10 km maar meer dan 15 km te zijn en er moest nog geklommen worden tot bijna 600 mtr.

Dit was na een lange hete dag en ontzettend zwaar. Maar zoals altijd ben je dit allemaal weer vergeten zodra je de camping bereikt. Het eerste wat ik deed was een halve liter bier bestellen en deze kieperde ik in een keer achterover. Hier doe je het dus voor.

Voor morgen zou het een kort dagje moeten worden want de camping die ik in gedachte heb voor morgen is in Liebsdorf, en volgens mij zijn dat maar 125 km. Moet natuurlijk niet vergeten dat er nog een col ligt te wachten onderweg. Maar dat is voor morgen.