Etappe 8,Plzen (115 km / 1300 Hm)

Vanmorgen ging precies hetzelfde als gisteren. Toen we alleen nog de tent moesten inpakken begon het weer ontzettend te regenen. Snel de tent aangepakt en onder een afdakje verder laten drogen en vervolgens inpakken.

Daar het maar bleef regenen zijn we naar het restaurant gegaan en hebben daar ontbeten met een lekkere hete bak koffie. Hier zijn we net zo lang blijven zitten todat voorzichtig het zonnetje tevoorschijn kwam. Om 9.00 uur vertrokken we op weg door de Bohemen richting Plzen. In het begin ging het geleidelijk aan op en neer, dit was nog wel te doen.

na zo'n 30 km kwamen we in Marianska waarna het meteen steil omhoog ging. In het begin nog over kaseien, later over een verschrikkelijk slecht wegdek. De weg slingerde omhoog, en plots zagen we voor ons nog 2 fietsers zich een weg naar boven harken. Ik heb de vrouw nog aangeboden om te duwen, maar ze wilde op eigen kracht boven komen. Boven hebben we nog een praatje gemaakt en vervolgens aan de zeer gevaarlijke afdaling begonnen, over een onverharde weg met allemaal losse stenen. Eenmaal beneden ging het van bergop, bergaf. We doorkruisten allemaal nietszeggende dorpjes met een paar verpauperde half afgebouwde huisjes en tuintjes van onkruid. De wegen hier zijn slecht , alleen maar kuilen, gaten en putten. Bij het klimmen maakt dit niet uit, maar zodra het bergaf gaat moet je blijven opletten met 65 km per uur. De vergezichten boven op de berg zijn mooi, vooral met de dreigende wolken, krijgt dit iets onheilspellendst.

Daar we niets meer te eten hadden moesten we rond de middag toch op zoek. We vonden een camping met een klein winkeltje. Hier haalden we een brood van een kilo en een paar Tsjechische worsten, kaas en een pak melk. Dit hebben we lekker opgegeten in het zonnetje.

Op de laatste klim van de dag kregen we een splinternieuw wegdek, en eenmaal boven kregen we uitzicht op Plzen. Buiten Plzen is er veel industrie, en aan de rand staan vele flatgebouwen in alle kleuren. We doorkruisten de stad en kwamen op het centrale plein met zijn kathedraal. Hier waren dus alle mensen gebleven, het was er stervensdruk. Vele mensen en auto's.

We besloten om de camping in Plzen te nemen en verlieten de stad noordwaarts. We slingerden tussen de auto's door op weg naar de camping. Onderweg stopten we nog even bij een supermarkt om boodschappen te doen voor vanavond. Toen we buiten kwamen regende het pijpestelen. Dat hebben wij weer, moeten we nog 1 kilometer worden we alsnog nat. We zijn toch maar weer vertrokken en zijn op de camping maar meteen naar het restaurant gegaan en hebben ons een halve liter Pilsener Urquell besteld, en hebben gewacht tot het stopte met regenen voordat we de tent gingen opzetten.

Mooi dat ze hier een keuken hebben waar iedereen gebruik van mag maken, dus hoefden we niet te knutselen bij het tentje. Na de afwas zijn we weer naar de bar gegaan voor een origineel Pils uit Plzen.