RoutebeschrijvingRoutebeschrijving  

fotoalbumFotoalbum 

Verslag van een meerdaagse fietstocht van meer dan 3000 km door midden Europa. 


De route naar Praag voert langs bruisende rivieren, onneembare vestingen, nostalgische kuuroorden en sfeervolle oude steden. Een mooi traject, steeds weer anders en nog met volop ruimte om je heen.

Vanaf Praag voert de route eerst door golvend heuvelland naar de fraaie stadjes in Zuid-Bohemen, Ceske Budejovice en Cesky Krumlov. Vervolgens door de hogere heuvels van het Boheemse Woud naar het dal van de Moldau om weer te gaan klimmen naar het grensgebied van Tsjechië en Oostenrijk met uitgestrekte wouden en weidse vergezichten. Over de grens blijft het eerst wat klimmen en dalen voordat er helemaal afdaalt wordt naar de Donau. Met een veerbootje steken we de rivier over, en verder gaat het over de fietspaden langs de Enns naar het stadje Enns en het zeer fraaie Steyr. Verder stroomopwaarts fietsen we door het bijzonder mooie Nationaal Park van de Kalkalpen. Dit gebied is nauwelijks bewerkt door mensenhand, omdat het decennialang het exclusieve jachtterrein was van de Oostenrijkse regering. Het water uit de rivieren kan je zelfs drinken. Na het park blijft de route de Enns volgen tot Selztal om hier weer terug te draaien naar Salzburg.

Vanaf Salzburg gaat het naar Bergtesgaden veelal over onverharde paden van de fietsroute Königsee/Bodensee door het heuvelland van Zuid-Duitsland,verder naar het idyllische dal van de Kocher om zo langs de oevers van de Neckar en de Rijn met hun romantische burchten weer terug te keren in Nederland.