RoutebeschrijvingRoutebeschrijving  

fotoalbumFotoalbum 

Vanuit Limburg via de Vennbahn naar Luxmemburg door het Mullerthal naar Metz en Nancy. Na Nancy fiets je langs kanalen terug naar het dal van de Moezel tot Epinal. Vanaf Charmes trekt de route met een lichte boog door het landschap en stijgt geleidelijk over de eerste heuvelrug met uitzicht op de Vogezen. Deze wordt doorkruist over een korte en rustige pas, de Col d’Oderen.

Na Thann fiets je door de Sundgau, een onbekend maar mooi deel van de Elzas. Via de grens van Zwitserland door de Ajoie naar de Jura via twee bergpassen; de Col des Rangiers, en de Gorges du Pichoux om vervolgens af te dalen naar Biel, alwaar de route loopt langs de Aare om in Bern te komen.

Vanaf Bern naar de voet van de Alpen van het Berner Oberland. Daarna gaat het omhoog naar Kandersteg, om de trein nemen onder de Lötschberg. Aan de andere zijde in Wallis volgt de route de  Rhône-fietsroute naar Brig. Vanaf hier volgt de klim over de Simplon-pas naar Italië. Dan via het meer van Mergozzo en het meer van Orta en de laatste uitlopers van de Alpen om af te dalen naar de rijstvelden in de Povlakte om daarna gelijk te beginnen aan de mooie heuvels van de Monferrato, dat overgaat in dat van Le Langhe, waarvan de wijnen nog beroemder zijn, zoals Barolo, Barbera, Nebbiolo. Dan volgt de afdaling naar zee, de Ligurische.

Vanaf de kust gaat de route over de finale van de klassieker Milaan/San-Remo, met zijn beroemde beklimmingen als de Cypressa en de Poggio, om vervolgens de kust weer te volgen tot Menton. Vanaf Menton in Frankrijk klimt de route weer omhoog via de Grande Corniche naar de Col d’eze naar Nice.
Vanaf de Côte d'Azur gaat het langs kloven en ravijnen zoals de Gorges de la Vésubie, Gorges de Daluis, Gorges de Cians, Gorges du Verdon en de Gorges de la Nesque rondom het Luberon massief heen door vele pittoreske bergdorpjes naar Avignon en Orange. Dan nog even een omweg  maken over de reus van de provence: de Mont Ventoux.

Vanuit de Provence gaat het via de Drome over de de Pas Lauzens naar de Isere , verder langs de oevers van de Ain terug naar de Jura en de Vogezen. Dan via de de Saone naar het landschap van de Lorraine naar de moezel naar Trier om en dan via de Kyll en de Ruhr terug te keren in Limburg.