RoutebeschrijvingRoutebeschrijving  

fotoalbumFotoalbum


Een rondrit  door de mooiste delen van Ierland. We komen met de boot aan in Rosslare van waar we  door de heuvels en door vriendelijk ogende dalen naar de Wicklow Mountains fietsen.

Aan de voet daarvan liggen de mystieke overblijfselen van de kloostergemeenschap Glendalough. Nevelige dalen, watervallen, overwoekerde bossen en bergmeren kun je zien op de weg die langzaam omhoog voert naar de Sally Gap bij het hoogste punt. Hierna  is het afdalen naar  de hoofdstad Dublin, voor een  Guinness.

Vanaf Dublin nemen we de trein naar Belfast, daar er op deze route weinig te beleven valt. Vanaf Belfast in Noord-Ierland voert de  route over  paden en wegen door de heuvels van de Sperrins naar Enniskillen. Op de grens met de Republiek wordt het landschap woester en spannender. Bij Sligo komen we aan de Atlantische kust. Hier fietst men onderlangs de Benbulben, waar ook het graf van Yeats ligt. Na Sligo zet de route koers door Mayo naar Westport en Connemara. Door de Connemara volgen we tegenwoordig een bewegwijzerde route die je door de prachtigste landschappen meeneemt met onder meer uitzicht op de Mount St. Patrick. Vanaf de sprookjesachtige landschappen van Connemara kan men naar de ruige Aran-eilanden of naar de bruisende stad Galway. Beide routes komen weer samen in The Burren, wederom een van de fascinerende gebieden van Ierland. Over verstilde wegen, met een veerpont over de Shannon, langs verlaten abdijen en 'Round towers' bereiken we Tralee, toegangspoort tot het Zuiden. Hier kunnen we  een uitstap maken naar het mooie schiereiland Dingle over de schitterende Connor’s Pass en gevolgd door de fascinerende Slea Head Drive. De hoofdroute gaat door over een van de mooiste trajecten van Kerry, de spookachtige Ballybeamapas. Na het levendige Kenmare volgt de Healy Pass en dalen we af naar Glengariff aan de Bantry Baai. Hier komen we in het subtropische deel van Ierland, waar een bezoek aan de weelderige tuinen van Garnish Island eigenlijk een must is. Van Bantry naar Cork volgt de route nu ook de kustlijn, langs mooie baaien met leuke stadjes als Kinsale. 

Hierna gaat het lekker plat door de kustvlakte naar de badplaats Youghal. Vanaf Youghal duikt de route weer het weelderige groene Ierland in langs de Blackwater River en het mooie plaatsje Lismore, met een fraai kasteel.  Dat weggetje voert langzaam omhoog door de Knockmealdown Mountains, met prachtige uitzichten. aan de andere zijde daal je af naar het dal van de Suir, waaraan de sfeervolle plaatsjes Clonmel en Carrick-on-Suir

VAnaf Waterford fietsen we dan weer weer richting Rosslare om daar het veer te nemen naar Wales.